برج میلاد نام برج مخابراتی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلندترین برج ایران، ششمین برج بلند مخابراتی جهان و بیست ومین سازهٔ نامدار بلند جهان است این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج در میان تمامی برجهای مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد این برج مخابراتی به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار میآید.
پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰، در زمانی که مسعود رجب پور شاروال تهران بود، مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲، محل کنونی از میان۱۷ نقطه ی پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد. گفته می شود که برج میلاد ومجموعه ی یادمان بخشی از طرحی بزرگ به نام شهستان پهلوی هستند که پیش از انقلاب اسلامی ایران طراحی شده و در دست احداث بود.
کلنگ ساخت این برج در سال ۱۳۷۶ با نام میلاد به زمین زده شد، ساخت این برج ۱۱ سال به طول انجامید. در ۸ سال نخست تنها ۴۰ درصد از برج تکمیل شده بود، اما با سرعت بخشیدن به پروژه توسط محمدباقر قالیباف، شاروال تهران، ۶۰ درصد بعدی در ۳۰ ماه ساخته شد.
پس از ۱۱ سال از آغاز ساخت و در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷؛ برج با شعار “آسمان نزدیک است“ گشایش یافت، این مراسم را بیش از ۲۵۰ خبرنگار ایرانی و خارجی پوشش دادند.
برج میلاد، میان تپهای با مساحت تقریبی ۱۴ هکتار واقع در جنوب محله ی شهرک غرب و شمال کوی نصردر منطقه ۲ی شهرداری تهران قرار دارد. از نظر مختصات جغرافیایی،ساخت برج در ۵۱ درجه، ۲۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه طول شرقی و ۳۵ درجه، ۴۴ دقیقه و ۴۰ ثانیه عرض شمالی قرار گرفته است.
این محل پس از بررسی و مطالعه ۱۷ نقطه مختلف شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم جیوتکنیک برگزیده شدهاست.
- دسترسی همگانی با سطح سرویسدهی مطلوب
- قرارگیری در مرتفعترین نقاط شهر
- اشراف بر زیباترین مناظر و نقاط شهر
- فضائی لازم جهت عملکردهای پیشنهادی و توسعه آتی
- مجهز بودن به تاسیسات زیر بنایی
- فاصله ی مناسب با پایانه های مهم مانند میدان هوایی و ایستگاه راهآهن
- ایجاد پوشش تلویزیونی
- قابلیت ارتباط و دید مستقیم با ایستگاههای مخابراتی
- استقرار در میان کاربریهای هماهنگ و غیر مزاحم
- استقرار در امتداد محورهای عمده ی شهر
- پتانسیل برقراری ارتباط بصری با دیگر نشانهها و فضاهای شهری
- قابلیت برخورداری از فضاهای سبز و یا دیگر عناصر طراحی محیطی
از دیدگاه راههای دسترسی و حمل و نقل، برج میلاد دارای شرایط بسیار مطلوب و استثنایی است.
این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراههای همت، چمران، حکیم و
برج میلاد با هدف احداث برج به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شدهاست.
کارکردهای عمده این برج به شرح زیر است:
- ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بدون سیم
- ایجاد زیرساخت مناسب برای سیستمهای جدید تلویزیونی
- بهینه سازی پوشش رادیو و تلویزیونی
- کاربریهای هواشناسی و کنترل ترافیک
- گسترش و بهینه سازی پوشش شبکههای بیسیم و پیجو
- ایجاد جاذبه ی گردشگری و بهرهمندی از فضاهای گردشگری، تجاری و فرهنگی (رستورانت گردان، سکوی دید، نگارخانه هنری، گنبد آسمان، موزیم.
دربرج سنبله ۱۳۸۷، دوازدهمین جشن سینمای ایران با حضور ۵ هزار نفر در پای برج میلاد برگزار شد. در ۲۳ و ۲۴عقرب مسابقات بینالمللی قرآن تهران و در ۲۹ و ۳۰سنبله نیز همایش شهرداران کلانشهرهای آسیا در این برج برگزار شد تالار این برج اغلب اوقات به خصوص روزهای پایان هفته میزبان اجراهای هنرمندان است.
این برج سازه یی است بتنی با کاربردهای متنوع، ۴۳۵ متر از سطح زمین های مجاور ارتفاع دارد که ۳۱۵ متر از آن مربوط به شفت بتنی و ۱۲۰ متر دیگر مربوط به آنتن برج است.
وزن برج میلاد ۱۶۱٬۰۰۰ تُن و زیربنای آن ۵٫۵ برابر یک زمین فوتبال است.
درون هسته مرکزی ۳ حجره به لفت ها و یک حجره به زینه ی اضطراری اختصاص یافته است. هسته مرکز از این تراز به تنهایی تا ۳۱۵ متر ادامه مییابد. از تراز ۲۴۵ تا ۳۱۵متر سازه رأس برج قرار دارد.
ساختمان بالای برج میلاد مجموعه یی از ۱۲ طبقه با کاربردهای مختلف در طبقات است. این ساختمان پس از اجرای بدنه اصلی برج تا تراز ۳۱۵+ ساخته و در بالای بدنه اصلی نصب میشود. قسمت مرکزی ساختمان رأس برج بتنی است که قبلاً در امتداد بدنه ی اصلی برج و از تراز ۲۴۷+ تا ۳۱۵+ اجرا شده است.
سه طبقه ی تأسیساتی به ترتیب در ترازهای گوناگون وجود دارد که مساحت هر طبقه ۷۰ متر مربع است. سازه فلزی رأس مشخصاتی به شرح ذیل را داراست:
- به طور کلی سازه رأس به دو قسمت عمده شامل سبد فلزی و قسمت فوقانی تقسیم میشود.
این برج از ۳ قسمت تشکیل شدهاست : لابی، شفت، سازه راس که لابی تشکیل شدهاست از ۷ طبقه و شفت در هر ۱۲ متر یک طبقه برای کارهای خدماتی و دسترسی برای کارهای محافظت و سازه راس از ۱۳ طبقه تشکیل شده است .